Picturae
CFO Picturae

 • Industry
 • Finance
 • Private Equity

Deze opdracht is gesloten

Picturae: World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage!

Picturae (Heerhugowaard) is een Nederlands bedrijf dat de erfgoedsector (musea, archieven, bibliotheken, etc.) nationaal en internationaal helpt haar collecties te ontsluiten voor het publiek.

De dienstverlening van Picturae omvat met name digitalisering en softwareontwikkeling. Picturae zorgt er met moderne technieken voor dat eeuwenoude originelen (boeken, herbaria, manuscripten, foto’s, film) digitaal beschikbaar komen voor het grote publiek.

Met zeer krachtige camera’s ondersteund door zelfontwikkelde software fotografeert het kunstvoorwerpen en natuurhistorische specimens. De snelheid waarmee dit gebeurt, maakt de dienstverlening van Picturae uniek. Picturae kan op elke schaal overal ter wereld een productieruimte inrichten. Na digitalisering worden de wetenschappelijke data die bij het voorwerp horen toegevoegd, waardoor een doorzoekbare database ontstaat. Met de ‘in huis’ ontwikkelde software Memorix kunnen de klanten van Picturae de collectie vervolgens ontsluiten.

Het digitaliseren is een projectgedreven business. Sommige grote digitaliseringsprojecten beslaan meerdere jaren. Het werk wordt voor een belangrijk deel (~40%) via aanbestedingen aangeboden.

Picturae werkt voor toonaangevende organisaties wereldwijd, waaronder het Nationaal Archief, Naturalis, Koninklijke Bibliotheek, UNESCO, Harvard, Tate Gallery en The Smithsonian Institution. Op dit moment worden door Picturae de 1,4 miljoen specimens (planten) van het National Herbarium of New South Wales in Sydney gedigitaliseerd. Meer informatie hierover is te lezen op https://bit.ly/35jL5Hi.

In mei 2018 nam Karmijn Kapitaal Picturae over van de toenmalig aandeelhouders, hetgeen nieuwe ruimte biedt voor technologische innovatie, internationale groei en verdere professionalisering.

Bij Picturae zijn in totaal ca 110 FTE werkzaam.

Strategie

Picturae heeft wereldwijd een leidende positie in de markt. De unieke en state-of-the-art productiefaciliteiten en innovatieve software-oplossingen zorgen ervoor dat Picturae haar klanten de beste oplossingen kan bieden op het gebied van digitalisering en ontsluiting van cultureel erfgoed. Het doel voor de komende 3 jaren is om deze positie te verstevigen en verder uit te bouwen. De eerste focus van Picturae ligt op het vergroten van de commerciële slagkracht, het verbeteren van het rendement op haar verkochte producten en diensten en op het verbeteren van de ondersteunende IT-structuur.

CFO

De CFO draagt zorg voor het ontwikkelen en optimaliseren van de financiële organisatie en de financiële prestaties van Picturae. Dit vereist focus op verdere verbetering van financiële processen, systemen en structuren, evenals grondige analyses en begrip van onderliggende factoren om de financiële prestaties te verbeteren.

De CFO verhoogt het financiële bewustzijn in de hele organisatie en werkt nauw samen met andere functies om efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen.

Specifieke aandachtsgebieden:

 • Draagt zorg voor de ontwikkeling van de juiste stuurinformatie en (door)ontwikkelt management rapportages o.b.v. KPI’s
 • Zorgt voor discipline in de organisatie, waarbij strak cash management, goede forecasting en budgetcontrole vanzelfsprekend zijn
 • Versterkt de organisatie met een krachtige, energieke en proactieve Business & Financial Controlling functie. Acteert als de business partner, de ‘challenger’, die kritisch de ontwikkeling en de implementatie van het strategisch plan bewaakt
 • Levert nauwkeurige controle op voor- en nacalculatie. Verzorgt een wekelijks ritme van projectanalyse en -monitoring (planning en budget)
 • Ontwikkelt binnen het Finance team de kennis, skills en professionaliteit m.b.t. ondersteuning van de business en brengt deze op een hoger niveau
 • Verzorgt regelmatige en volledige rapportage en analyse van (tussentijdse) resultaten aan directie, aandeelhouders aan banken
 • Zorgt voor integrale financiële planning, strategisch en operationeel
 • Is verantwoordelijk voor maand- en jaarafsluitingen
 • Ondersteunt Commercie bij tenders & pricing strategy
 • Optimaliseert processen, stroomlijnt de administratie
 • Onderhoudt relaties met aandeelhouders, banken, accountant en overige relevante partijen

De CFO geeft leiding aan het Finance team, bestaande uit een Controller en een Administratief Medewerker.

Ideale Kandidaat

 • Ruim ervaren Financieel Manager of Financieel Directeur met 10 – 15 jaar relevante werkervaring (deels leidinggevend) in oplopende financiële posities (waaronder in ieder geval specifieke business control verantwoordelijkheid)
 • Ervaring met projectenbusiness is een must (integrale kennis van verdienmodellen en ervaring met strikte financiële controle behorende bij het runnen van grote projecten)
 • Academisch werk- en denkniveau. Een afgeronde post doc opleiding RC is een pre
 • Heeft aantoonbaar succesvolle ervaring met het optimaliseren van processen, stroomlijnen administratie en de implementatie van verbeteringen
 • Ervaring met/kennis van software development is een pre
 • Ervaring met cash forecasting is in deze business van wezenlijk belang
 • Ervaring in PE-/Aandeelhoudersetting is een pre