Alpine Hearing Protection
Chief Financial Officer | Private Equity

  • Consumer Goods
  • Finance
  • Private Equity
Logo Alpine Hearing Protection

Deze opdracht is gesloten

Onderneming

Alpine is er om mensen zorgeloos te laten genieten van de dingen die ze graag doen, zonder risico op gehoorschade. Alpine maakt hoogwaardige gehoorbeschermers – zoals SleepSoft, PartyPlug, MusicSafe Pro en high-end op maat gemaakte oordopjes – voor onder meer muzikanten, kinderen, reizigers, watersporters, uitgaanspubliek, motorrijders en mensen met slaapproblemen. Wereldwijd behoren zij tot de weinige spelers in deze markt die gehoorbescherming als kernactiviteit heeft en deze focus heeft ertoe geleid dat de oordopjes van Alpine internationaal qua comfort en demping als ongeëvenaard worden beschouwd. Bovendien is Alpine er beter dan haar concurrenten in geslaagd een aantrekkelijk consumentenmerk neer te zetten. Het is niet voor niets dat het merk verkrijgbaar is in 50 landen in de wereld. Daarnaast wordt de voortdurende groei gestimuleerd door Alpine’s succesvolle innovaties en indrukwekkende distributie platform, dat zich uitstrekt over retail, groothandel en distributeurs, concert- en festivalorganisaties, de eigen webshop en een grote variatie aan eCommerce platforms. Maatwerk gehoorbescherming is verkrijgbaar op afspraak overal in het land en op de bedrijfslocatie in Soesterberg.

Structuur

Alpine werd opgericht in 1994 door Peter en Lisette de Roode. Zij hebben de onderneming sindsdien succesvol geleid en laten groeien tot haar huidige omvang en marktpositie. In december 2018 verkochten zij de meerderheid van hun aandelen in het bedrijf aan het in de consumentensector gespecialiseerde private-equity fonds Vendis Capital. Daarmee haalden zij extra kapitaal, kennis en een netwerk in huis voor een versnelling van de groei en creëerden zij tegelijkertijd een opening voor zichzelf om afstand te nemen tot de dagelijkse operatie. Samen met Vendis Capital hebben zij een nieuwe CEO aangesteld in de persoon van Arthur van Keeken, die in de komende maanden het stokje van Peter en Lisette zal overnemen, waarna zij zitting zullen nemen in de Raad van Commissarissen. Arthur heeft veel ervaring opgedaan in zijn vorige functies bij Friesland Campina & Nestlé en zal Alpine leiden tijdens zijn volgende groeifase.

Arthur krijgt een jong en ambitieus team van professionals overgedragen van Peter en Lisette. Gezamenlijk verzorgen zij de marketing, verkoop, logistiek, R&D (in samenwerking met partners) en finance van het bedrijf. Productie is uitbesteed (grotendeels in Nederland).

Vacature

“Verder bouwen aan Alpine als een speler van wereld formaat”, dat is de doelstelling. Alpine is nu al marktleider in veel Europese landen, maar de wereld is haar speelveld in deze groeimarkt. Om de groeiversnelling te kunnen dragen heeft Alpine behoefte aan een robuust fundament van finance, IT en logistiek. Ten behoeve van de bouw van dit fundament en voor het in samenwerking met de andere disciplines realiseren van de gewenste groei zoekt Alpine kandidaten voor de positie van CFO.

De CFO rapporteert aan de CEO en gezamenlijk leggen zij verantwoording af aan de RvC. Bij aanvang zal de CFO finance, IT en logistiek aansturen. Omdat de organisatie snel zal groeien en veranderen zullen er in de toekomst mogelijk functionele aanpassingen in de organisatie worden aangebracht.

Kandidaatprofiel

Er zijn weinig veeleisender banen in finance dan die van een CFO in een MKB-bedrijf aan de vooravond van snelle groei. Zowel in de diepte (met de boekhouder door individuele posten lopen, om het volgende uur met CEO en aandeelhouders de strategie voor internationalisatie bespreken) als in de breedte (meepraten over financiering, taxes, juiste stuurinformatie genereren, rapportage aan de aandeelhouders, etc.) verlangt het een behoorlijke dosis vakkennis en ervaring. Bovendien is zij/hij behalve voor finance verantwoordelijk voor -in dit geval- IT, logistiek en juridische zaken. En alsof dat nog niet genoeg is: Als het spannend wordt staat iedereen aan de inpaklijn om op tijd die grote order de deur uit te krijgen.

Een goede theoretische financiële scholing (bijv. bedrijfseconomie en RC of gelijkwaardig) is dan ook weliswaar onontbeerlijk voor deze job, evenals een brede zakelijke interesse en ervaring (liefst in het bedrijfsleven, evt. in een financiële adviesrol). Maar behalve kennis en ervaring draait het in deze rol vooral om energie, ondernemerschap en leiderschap. De droom omzetten in plannen en de inspiratie overbrengen om deze op excellente wijze uit te voeren in de juiste balans: Het aanbrengen van focus en stellen van prioriteiten, zonder eigen initiatief en ondernemerschap te blokkeren. Het opzetten van strakke organisatie en processen, maar zonder de rem op de groei te zetten. Strak letten op de kosten, maar geld weten uit te geven als dat kansen creëert. Kortom, we zoeken een jonge, breed geïnteresseerde professional die samen met het Alpine team de wereld wil veroveren!