Er zijn maar weinig zaken die het strategische proces van een bedrijf meer verstoren dan een onverwacht lege plek aan de directietafel. Projecten komen knarsend tot stilstand, beslissingen worden uitgesteld en iedereen houdt zijn adem in totdat ‘de nieuwe’ arriveert. En dat kan even duren, want de zoektocht naar een opvolger is een tijdrovend proces. En dan moet je maar hopen dat de beste kandidaat voor de functie ook nog eens beschikbaar is op het moment dat hij of zij nodig is.

Does the company offer development opportunities

Gemiddeld wisselen de meest talentvolle kandidaten slechts eens per zeven jaar van werkgever. En als ze eenmaal switchen, dan kiezen ze hun nieuwe werkgever doorgaans met zorg: deelt het bedrijf dezelfde cultuur en waarden, biedt het doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij hun loopbaanambities op de lange termijn, heerst er een cultuur waarin ze kunnen excelleren, enzovoorts. De kans dat uw vacature zich precies op dat moment en in die vorm aandient die past bij de criteria van de topkandidaat is behoorlijk klein. In feite is het een kwestie van puur toeval.

Messi and Ronaldo in one team

Vooruitstrevende bedrijven zouden structureel moeten zoeken naar nieuw talent om hun positie te versterken. Ze hoeven al deze toppers niet per se direct in dienst te nemen (wie wil Messi en Ronaldo nu samen in hetzelfde team?). Maar ze identificeren de talenten wel, gaan met ze in gesprek en veroveren een plekje in hun hoofd en hart. Het succes van uw bedrijf mag dan wel bepaald worden door commerciƫle of financiƫle doelstellingen, maar of deze wel of niet behaald worden, hangt nog altijd af van talent.

We hopen dat u hier iets aan heeft. Wilt u meer weten over proactieve recruitment, aarzel niet om ons te bellen.

Wilfred Karreman